Goodbye New Zealand

Nu säger jag hejdå till Nya Zeeland. Jag vaknade upp till regn och rusk och kände att det här är en bra dag att lämna NZ och återvända till varma Australien. Jag har haft fem fantastiska veckor fyllda med nya upplevelser och jag ångrar inte för en sekund att jag hoppade på att spontanboka en resa hit ett par veckor innan.

Att åka på roadtrip är verkligen kul och jag vill definitivt göra det igen, kanske i Sverige någon gång i framtiden. Man får möjligheten att utforska ett land på ett helt annat sätt än när man åker dit på en semester i två veckor och stannar på samma ställe hela tiden. Friheten att kunna stanna exakt var man vill, när man vill, ändra om sin rutt om man kommer på att det är något annat man vill göra eller stanna längre på ett ställe än planerat om man upptäcker att man trivs där, det är något som inte speciellt mycket kan tävla med.

På bilderna nedan kan ni se hur vi åkte, först på nordön och sedan på sydön, som landet är uppdelat i. Vi startade i Auckland och avslutade i Christchurch. På de flesta ställena stannade vi i två nätter men i till exempel Queenstown stannade vi i hela sju nätter. Det jag har bloggat om är bara en liten del av allt vi har gjort här. Vill ni se fler bilder eller funderar på att åka hit och har frågor så är det bara att höra av er. Jag har massor av tips om aktiviteter, ställen att bo på m.m :)




BILAR

Då var det dags att lämna tillbaka vår kära bil som vi åkt runt med i en månad. Jag började verkligen gilla den. Hela 390 mil hann vi åka! Under den tiden hann jag lära mig en massa vägskyltar och och allt möjligt annat om att köra som jag liksom aldrig riktigt har brytt mig om innan. Och innan vi lämnade tillbaka den provade jag på att köra lite vilket var väldigt spännande. Sara berättade hur man startar bilen, hur man sätter spaken i körläge och andra saker som är bra att veta (nej, jag har aldrig någonsin varit på en körlektion). Sedan körde jag fram och tillbaka lite, testade att backa, blinka och vända bilen. Det var kul.
Såhär ser den ut:


Under tiden vi haft den har vi varit med om ett par läskiga saker också. Det ena som hände var att en kille kom i rasande fart på några roller blades-liknande saker och åkte in i oss precis när vi skulle köra ut på vägen från en parkering. Han såg inte oss komma och vi såg inte honom komma, så han svängde liksom in på bilvägen vid hostelet där vi var på väg att köra ut. Plötsligt sa det bara boom och så låg han på marken bredvid bilen. Som tur var så hade han inte skadat sig, men vi alla var ganska chockade.
Det andra som hände var att vi körde inne i stan då en äldre man bestämde sig för att gena över bilvägen en bit framför oss och ramlade omkull mitt i vägen. Som tur var så var han tillräckligt långt framför oss för att vi skulle hinna bromsa men det var ju flera bilar bakom oss också så med lite mindre marginal hade det kunnat bli en seriekrock.

I Nya Zeeland är det väldigt vanligt att campa så jättemånga kör runt i camper vans som kan se ut såhär:





Vi har också sett en del bilar som troligtvis inte tillhör campare:




Sist men inte minst kommer mina personliga favoriter:



Christchurch

Nu befinner jag mig i staden där 185 personer omkom i en jordbävning för nästan exakt ett år sedan. Var man än går ser man resarade hus och förödelsen blir ännu mer påtaglig när huvudgatan i centrum plötsligt tar slut för att sedan följas av kvarter efter kvarter som ser ut som ett enda stort byggnadsprojekt på andra sidan ett högt stängsel.
Jag får nästan dåligt samvete över att som turist gå runt här och fotografera och veta att dagen efter kommer jag att befinna mig någon annanstans och ha andra saker i tankarna när de flesta människor som jag passerar antagligen har blivit påverkade av jordbävningen på något sätt och måste stanna kvar här och leva med det varje dag.
En minnesplats finns numera på ett område där det stod en kyrka innan. Där har 185 vita stolar placerats ut och de symboliserar tomheten efter varje person som gick bort. Alla stolarna är individuella, precis som varje person är unik.


Angelique and the Chocolate Factory

Som jag berättade så var jag på besök i en chokladfabrik. På turen berättade dem om tillverkningen av choklad, vi fick se ett jättestort chokladfall och så fick vi provsmaka en massa.
Tyvärr fick man inte ta några bilder på tillverkningen men det blev ett par andra bilder i alla fall.





När turen var slut gick vi till deras affär. Önskar att jag hade haft den att gå till när jag var liten och köpte lördagsgodis!





Skor

Jag har fortfarande lika lite plats i väskan men jag kunde inte motstå de här;

Halva priset fick jag dessutom eftersom Sara jobbade på den kedjan i Australien. Sweet!


Fat bird

Här kommer lite oviktig information: i Nya Zeeland finns sötaste vinflaskorna. Fågeln finns i grönt, blått, gult och lila. Gott smakar det till på köpet!

Stan och film

Senare på dagen gick vi runt lite i Dunedin. Bilden nedan är på deras tågstation, ganska imponerande va?
På tal om tågstationer ska det bli spännande att se hur Centralen ser ut när jag kommer hem igen. Det kommer bli konstigt att inte hitta allt där med tanke på att jag har jobbat där i fyra år.




Vi gick förbi Cadbury World för att köpa biljetter till imorgon, jag längtar!! Om ni inte känner till Cadbury så är det ett chokladmärke och vi ska gå på en guidad tur där med chokladprovning. Lovar att sukta er med några bilder efteråt ;)

Nu har vi precis tittat på filmen Gandhi. Den handlade om hela hans liv och allt som han lyckades förändra. Jag kan rekomendera den till alla som är intresserade av det.


Kinesisk trädgård

Idag besökte vi en kinesisk trädgård. Jag gillar verkligen stilen med vattnet, alla vackra detaljer på husen och de gröna växterna. Man blir så lugn när man går runt där.


Jag älskar hur det här lusthuset går ut i vattnet. Tänkt vad mysigt det skulle vara att sitta och fika här en solig dag.




Vi fick vara med på en klassisk kinesisk te-cermoni. Den tar cirka tio minuter och när den är klar har teet fått perfekt temperatur för att drickas.


Och så fick vi prova kinesiska dräkter. Precis som omgivningen är även dem väldigt detaljerade och eleganta.


Ny ringar

Som ni kanske har märkt gör jag aldrig några inlägg om kläder och sådant längre. Jag har ju bara en resväska och i den finns allt som jag ska använda i kanske ett helt år (jag undrar hur det ska gå) så jag kan nästan inte shoppa någonting tyvärr. Men smycken tar ju ingen plats så de här fina ringarna tyckte jag i alla fall kunde få en plats i min väska:


Vi kom till hösten

Nu är vi så långt ner vi kommer att vara i Nya Zeeland och det märks på vädret. Endast vissa delar av Sydamerika är mer sydliga. Idag har jag haft på mig det varmaste jag har packat med mig på min resa och ändå har jag fryst hela dagen. Hur kul det än är att vara här måste jag erkänna att jag längtar tillbaka till Australien och värmen. Bortsett från kylan gillar jag den här staden som heter Dunedin (uttalas Daniidin, jag undrade varenda gång jag såg namnet tillls jag hörde någon säga det :P). Den känns mest europeisk av alla ställen vi varit på. När vi lämnade Queenstown trodde vi att vi hade varit i en "storstad" för sista gången i NZ då det känns som att vi har bilat runt mellan olika byar den mesta av tiden. Så när vi kom hit blev vi förvånade när vi möttes av en massa affärer, uteställen, restauranger och många vackra byggnader.


Mitt i stadskärnan


En av Dunedins vackra katedraler. Det var svårt att få en bra bild på den då den var så stor.


Det här var ganska häftigt. Här kunde man stå på varsin sida och viska emot en metallring (inget elektroniskt, endast gjort av metall) och höra vad den andra sa.

Jag tänkte bara berätta att jag precis såg att Titanic snart kommer att visas i 3D på bio!! Den har alltid varit en av mina favoritfilmer. Dock tittar jag nästan aldrig på den för att den är så sorglig men jag ser verkligen fram emot att se den i 3D, det kommer att bli häftigt.

Meningsfull dag <3

En sak som är bra med att vara på semester såhär länge är att man kan tillåta sig själv att göra absolut ingenting en hel dag utan att få dåligt samvete över att man slösar tid.
Idag var vi ganska sega efter att ha varit ute två dagar i rad och dessutom har det regnat nonstop idag så den enda gången vi lämnade hostelet var när vi skulle gå till bilen och köra till mataffären som ligger fem minuter bort. Sedan lagade vi Flygande Jacob vilket blev ganska lyckat måste jag säga :) Bortsett från det har jag lyssnat på musik, kollat olika bloggar, läst modetidningar och annat skoj.




Jag och min nya älskade kamera.

Glädjen när solen tittar fram mellan molnen


Canyon Swing

Jag har precis gjort nåt väääldigt läskigt! Canyon Swing är lite som bungy jump bara att man "svingar" runt när man kommer ner och man kan hoppa på olika sätt. Fallet var på 60 meter, 120 meter upp i luften. Riktigt läskigt men så sjukt kul!! De första sekundrarna skrek jag rakt ut men efter det kunde jag inte sluta le, känslan är obeskrivlig.

Jag hoppade två gånger (men hade lätt hoppat fler gånger om det inte kostade så mycket!!). Första gången hoppade jag och Sara tillsammans. Vi valde det läskigaste hoppet de hade, lika bra att gå fullt ut om man ändå ska göra något sådant här ;) Då stog vi på kanten av plattformen och föll sedan baklänges ut i luften.


Andra gången hoppade jag ensam. Det var ännu läskigare då jag var tvungen att ta steget att själv hoppa ut från plattformen.





Det här är helt klart det bästa jag gjort sedan jag kom till Nya Zeeland!!

Såhär ser det ut när jag och en vanlig person köper glass


Jag fick min i en kaffekopp istället för en vanligt glassbägare för att allt skulle få plats, väldigt nöjd!

Sol i NZ <3

Idag vaknade vi upp till strålande sol, så efter att ha gjort en massa saker varenda dag sen vi kom hit bestämde vi oss för att idag ska vi bara njuta av vädet och av att ha semester. Jag har suttit med en bok på balkongen hela dagen. Det är livet.

Ikväll ska vi gå ner till stan för att ta en drink här i Queenstown.

Happy Valentine's Day!

Jag hade inte ens tänkt på att det var Alla hjärtans dag, men så hade min fina vän Sara överaskat mig med det här på morgonen;
Så himla gulligt av henne!
Vi hade inte planerat vad vi skulle göra den dagen (som vanligt) men dagen innan hade vi sett en skylt där det stod Puzzling World vilket jag tyckte lät kul så vi åkte dit för att kolla vad det var. Det visade sig finnas en massa skojiga saker att göra där.
Senare på dagen åkte vi till en jättemysig liten stad.
Det var så idylliskt!
Jag kunde inte låta bli att tänka på avsnittet i Pippi Långstrump där alla barnen får godis när jag såg den här ljuvliga godisaffären!
Vi var och tittade på en konstutställning och jag blev helt kär i det här minityrhuset i tyg. Man kunde bläddra mellan väggarna för att öppna olika rum.

Prickiga fötter

Okej, det är lite ironiskt att jag åker från Australien till Nya Zeeland och klagar på insekter när jag kommer hit, men nu har jag faktiskt en jävla bra anledning att klaga. Här finns nämligen något som inte finns i Sverige och det ska ni vara glada för! De kallas sandflyes. Ser ut som oskyldiga små blomflugor men biter sig fast på en och suger ens blod som jag vet inte vad. Det räcker inte med att man skakar på benet för att de ska flyga bort utan man måste verkligen ta på dem för att de ska släppa taget. Och så kan det komma tio sycken samtidigt och sätta sig på en. Sen kliar det efter betten som aldrig förr i jag vet hur många dagar. Det har väl gått fyra nu sen mina första bett och de kliar fortfarande, hoppas att det slutar SNART!!!

Definitionen av rättvisa


Isolerad från omvarlden.

Jag har precis varit i den minsta staden...byn...vad man nu ska kalla det..ever! Invånarantalet låg på 40. Ja, alltså inte tusen, utan personer. Jag skojar inte! Det fanns inte ens en kiosk dar. Jag fick lite panik nar jag kom dit. Vandrarhemmet vi bodde p hade inte ens en TV. Vi fick veta i receptionen att just den dagen hade inte internet fungerat heller. Men som ni marker sa lever ju jag fortfarande, det var val en himla tur!

Nya Zeeland - sydön

Jag har fått en ny bästis som heter Karta. Jag navigerar och Sara kör.

Den mörka linjen är vår rutt, och som ni ser har vi nu kört igenom nordön. Iförrgår kom vi till sydön som enligt ungefär varenda person man frågar är bättre än nordön. Och så rätt dem hade! Det jag har sett hittills gillar jag. Fortsätt nedåt för lite smakprov;

Idag besökte vi en nationalpark med kritvita stränder och turkost vatten.

Där fanns en sån där hängbro högt över vattnet som man alltid ser i filmer.

Efter mycket promenad i parken fick vi sockerdricka ur det här ihåliga trädet.


Jag gick in i en affär för att köpa svarta flipflops...


...och kom ut med dem här ;)

Pics!


En avlägsen strand där det fanns en grotta.


Här håller jag på att gräva en liten grop på stranden. Här fanns det hot spots där det var supervarmt så det kom upp hett vatten nerifrån jorden som man kunde bada i. Så när vi var klara med grävandet blev det som en varm källa som man satt i mitt på stranden, precis bredvid det kalla havet. Får ni nån gång chansen att prova på detta så gör det!


Det här är ett område där det kommer upp en massa ånga genom springor i marken. Ångan kommer från lava som är längre ner i marken. När vi först åkte förbi sådana här ställen på avstånd med bilen trodde vi att det brann, för att ångan är så tät så att det ser ut som rök, det var först på närmare håll som vi fick se vad det var. Riktigt häftigt att detta uppstår naturligt av jordens rörelse. Marken i närheten var alldeles mjuk så att om man tryckte på den med fingret blev det ett avtryck.




Ett stoort träd. De här finns även i Californien.


Här är ett vattenfall som vi var och tittade på. Det var helt galet hur blått vattnet var, det såg ut som att det kom från en pool. Det var svårt att få en bild på själva fallet från en bra vinkel, men det här är forsen nedanför.

Hej

Det är så kul att vara på roadtrip. Jag är inget stort fan av rutiner så jag älskar att inte veta vad jag kommer att göra eller var jag kommer att sova ens de närmsta dagarna. Hittills har vi bara bestämt var vi ska åka dagen efter och kollat upp vad vi helst vill göra där, sen har vi tagit det lite som det kommer väl på plats. Vi har haft väldigt tur med våra hostel, de har varit både fina och fräscha. Det vi är på just nu har inga lås på dörrarna. Det kanske låter jättekonstigt men det känns faktiskt väldigt mysigt, allt är så avslappnat och man känner sig hemma direkt!



På den här stranden var sanden nästan svart på grund av vulkaner. Den är väldigt populärt bland surfare tack vare de kraftiga vågorna, och därav även farlig att bada i. Det har sitt egna tv-program som heter något i stil med Hahei Rescue och visas varje vecka här.

Tyvärr kan jag inte visa fler bilder nu för att jag har så lite ineternet-data :(

Hörs snart igen, puss!


RSS 2.0